Welk papier kies je;

Als je drukwerk wilt bestellen, is het belangrijk om de juiste papiersoort te kiezen. De papiersoort bepaalt namelijk de uitstraling, de kwaliteit en de duurzaamheid van je drukwerk. Maar hoe kies je de beste papiersoort voor jouw project? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

Denk na over het doel en de doelgroep van je drukwerk. Wil je bijvoorbeeld een flyer maken om reclame te maken voor je bedrijf? Dan kun je kiezen voor een lichte en glanzende papiersoort, zoals 135 grams glans papier. Dit papier is goedkoop, opvallend en makkelijk te verspreiden. Wil je daarentegen een boek of een rapport printen? Dan kun je beter gaan voor een zwaardere en matte papiersoort, zoals 170 grams mat papier. Dit papier is stevig, stijlvol en leest prettig.

Let op de dikte en het gewicht van het papier. Het gewicht van het papier wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter (g/m2). Hoe hoger het gewicht, hoe dikker en steviger het papier. Dik papier is geschikt voor kaarten, omslagen en posters, omdat het een luxe en professionele indruk geeft. Dun papier is geschikt voor losse prints, flyers en binnenwerken, omdat het voordelig en flexibel is.

Kies een afwerking die past bij je ontwerp. De afwerking van het papier bepaalt hoe het licht weerkaatst wordt op het oppervlak. Er zijn drie soorten afwerkingen: glans, mat en structuur. Glans papier heeft een gladde en glimmende laag, waardoor kleuren helder en levendig overkomen. Dit is ideaal voor foto’s en afbeeldingen. Mat papier heeft een zachte en egale laag, waardoor kleuren rustig en natuurlijk overkomen. Dit is ideaal voor teksten en grafieken. Structuur papier heeft een ruwe en reliëfrijke laag, waardoor kleuren warm en authentiek overkomen. Dit is ideaal voor creatieve en ambachtelijke projecten.

Ongestreken of gestreken papiersoorten:
Ongestreken of gestreken papiersoorten zijn twee soorten papier die verschillen in de mate waarin ze zijn behandeld na het productieproces. Ongestreken papier heeft een ruwer oppervlak en een lagere glans dan gestreken papier, dat een gladde afwerking en een hogere glans heeft. Ongestreken papier wordt vaak gebruikt voor boeken, tijdschriften, briefpapier en enveloppen, terwijl gestreken papier geschikt is voor flyers, folders, brochures, magazines en posters. De keuze tussen ongestreken of gestreken papier hangt af van het doel, de uitstraling en het budget van het drukwerk.

Ongestreken papier:
Ongestreken papier ook wel Uncoated genoemd heeft geen coating en heeft een natuurlijke Look en Feel. Je afdruk zal in het algemeen wat matter zijn en is goed beschrijf- en bestempelbaar.  Wil je drukwerk met een natuurlijk look dan kies je voor een ongestreken papiersoort.

Toepassingen:
briefpapier;
flyers;
schrijfblokken;
afspraak- visitekaartjes;
boeken;
enveloppen;
brochures;
uitnodigingen

Gestreken papiersoort:
Gestreken papiersoort ook wel machine Coated (MC) papier genoemd  Een machine coated papiersoort is een soort papier waarop een machine een dunne laag (coating) heeft aangebracht. Dit maakt het papier gladder en glanzender dan ongecoat papier. Machine coated papier wordt ook wel ‘MC’ papier genoemd. Er zijn verschillende soorten MC papier, afhankelijk van de dikte, de kleur en de glansgraad van de coating.  MC papier zijn er in diverse gradaties namelijk Gloss MC, Mat MC en silk MC, deze laatste zit dus tussen mat en gloss mc in.  MC papier word veel gebruikt voor het afdrukken van Foto’s en afbeelding een heeft een grote kleur bereik.

Toepassingen:
flyers;
magazines;
visitekaartjes;
boeken;
brochures;
labels

Sulfaatkarton:
Sulfaatkarton is een papiersoort die uit meerdere lagen bestaat, waardoor het extra stevig en duurzaam is. Het papier heeft een lage gramgewicht, maar een hoge opdikking. Dit betekent dat het papier dikker en stijver aanvoelt dan andere papiersoorten met hetzelfde gewicht. Sulfaatkarton is ook FSC gecertificeerd, wat betekent dat het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Sulfaatkarton is ideaal voor het drukken van kaarten of verpakkingen die een luxe uitstraling moeten hebben. We hebben twee soorten sulfaat namelijk tweezijdig gestreken en enkelzijdig gestreken.

Tweezijdig gestreken sulfaat:
zoals het hierboven staat is het papier tweezijdig gestreken zoals bij het MC papier met het verschil dat dit papier stijver is door de verschillende papier lagen.

Toepassingen:
labels;
doosjes;
folders;
omslagen;

Eenzijdig gestreken sulfaat:
zoals het hierboven staat is het papier eenzijdig gestreken met een ongestreken achterzijde, hierdoor word het papier nog steviger.

Toepassingen:
labels;
doosjes;
folders;
omslagen;
ansichtkaarten;
biertrays

Gerecycled papier:

Recycling van papier en karton is een duurzaam proces dat oude papiervezels omzet in nieuwe producten.

Het proces bestaat uit de volgende stappen:
– Inzameling en scheiding: Oudpapier en -karton worden apart gehouden van ander afval en schoon en droog ingeleverd. Nederland loopt voorop in het recyclen van papier en karton.
– Verwerking bij de papierfabriek: Het oudpapier wordt schoongemaakt en gesorteerd door een gespecialiseerd bedrijf. Onzuiverheden zoals metalen, plastic en zand worden verwijderd uit de vezelmassa (papierpulp). Ook wordt de inkt indien nodig verwijderd.
– Papierproductie: De pulp, die bestaat uit houtvezels en water, wordt verdund met water tot een vezelmassa (papierpulp). In de papier- of kartonmachine wordt de pulp ontwaterd door een zeef. De natte papierstrook wordt vervolgens geperst en gedroogd. Het papier wordt ook gladgestreken en geëgaliseerd.
– Hergebruik: Het gerecyclede papier en karton kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken.

Recycled papier is in ongestreken en gestreken verkrijgbaar en laat zich goed printen en bedrukken.

Enkele merken duurzaam papier;
BalancePure (ongestreken)
BalanceSilk (gestreken)
Circle Offset (ongestreken)
Circle Silk (gestreken)
Rebello 110 (ongestreken)
Forever110 (ongestreken gekleurd)