Wat is het verschil tussen digitaal en offset drukwerk

Wat is het verschil tussen digitaal en offset drukken? Drukken is drukken, toch? Laten we eens kijken naar deze twee afdrukmethoden, hun verschillen en waar het zinvol is om de ene of de andere te kiezen voor uw volgende drukopdracht.

Wat is offsetdruk?

Offsetdruk technologie maakt gebruik van platen, meestal gemaakt van aluminium, die worden gebruikt om een afbeelding over te brengen op een rubberen “doek” en die afbeelding vervolgens op een vel papier te drukken. Dit wordt offset genoemd omdat de inkt niet rechtstreeks op het papier wordt overgedragen. Omdat offsetpersen efficiënt en snel werken is offsetdruk de beste keuze wanneer grotere hoeveelheden nodig zijn.

Wat is digitaal drukken?

Digitaal drukken is een methode die geen platen gebruikt, zoals offsetdruk wel doet. In plaats daarvan maakt digitaal drukken gebruik van opties zoals toner of vloeibare inkt. Deze methode is geschikt voor kleinere oplages, bijvoorbeeld 20 wenskaarten of 250 flyers. Een ander voordeel van digitaal drukken is dat elk stuk verschillende gegevens kan bevatten, zoals een unieke code, naam of adres. Dit is niet mogelijk met offsetdruk.

Hoewel offsetdruk een fantastische manier is om prachtige drukopdrachten te produceren, hebben veel bedrijven of particulieren geen grote series van 500 of meer nodig, en de beste oplossing is dan digitaal drukken.

Wat zijn de voordelen van digitaal drukken?

 • Startkosten zijn lager voor digitaal drukken (geen platen nodig)
 • Druk alleen de hoeveelheid die u nodig heeft.
 • Lagere minimale hoeveelheden (vanaf 1, 20 of 50 stuks)
 • Goedkoop zwart-wit digitaal drukken.
 • Snelle levertijd mogelijk.
 • Variabele gegevensmogelijkheid (namen, adressen, codes of nummering kan eenvoudig worden gedaan)
 • Verbeterde technologie heeft digitale kwaliteit aanvaardbaar gemaakt voor meer gebruik als vervanger voor offset.

Wat zijn de voordelen van offsetdruk?

 • Grote hoeveelheden kunnen kosteneffectief worden afgedrukt
 • Hoe meer u afdrukt, hoe goedkoper de prijs per stuk
 • Er kan een grote verscheidenheid aan papiersoorten met aangepaste afwerkingen worden gebruikt.
 • Speciale inkten op maat zoals metallic en Pantone-kleuren zijn beschikbaar
 • Maximaal mogelijke afdrukkwaliteit, met meer details en kleurgetrouwheid

Is Digitaal drukken of offset de juiste oplossing?

Offset en digitaal zijn beide uitstekende drukmethoden. Elk heeft specifieke voordelen, afhankelijk van de vereisten van uw drukopdracht. Wanneer u grotere oplages van een project nodig heeft, honderden of duizenden, of een specifieke, merkgerichte Pantone kleur nodig hebt, is offset-afdrukken de enige manier. U kunt ook een veel breder scala aan speciale inkten gebruiken, zoals metaalachtige of fluorescerende inkten in het offsetproces.

Als u een spoedklus of een kleine oplage van minder dan 100 of de behoefte aan individuele adressen of informatie vereist, is digitaal uw oplossing. Tot slot zijn er ook producten die alleen digitaal geproduceerd kunnen worden, dit zijn borden, spandoeken, panelen en dergelijke. Deze kunnen niet op een offsetpers gemaakt worden.

Geïnteresseerd geraakt?

Heeft u interesse in een van de vele mogelijkheden van drukwerk? Gebruik dan onze calculatiepagina om bij ons drukwerk te bestellen! Heeft u nog vragen over drukwerk bij ons? Neem dan gerust contact op via ons telefoonnummer: (0162) 436133