Boorgaten in drukwerk

Boorgaten om je drukwerk op te bergen in een ordner of productmap? Dat is nog steeds een veel gebruikte productafwerking. Boorgaten voor ringbanden gaan in twee of vier boorgaten naargelang het aantal ringen in een map. Deze gaten hebben een vaste afstand en worden aangeduid met 80 mm H.O.H., wat betekent dat een afstand van 80 mm van hart boorgat tot hart van het volgende boorgat. De grote van de boorgaten in formulieren en/of inhoud van ringbanden gebruiken we een diameter van 6 mm.

Fout

Een veel gemaakte fout is dat er in een drukbestand geen stans is aangemaakt voor je boorgat. Dit heeft als gevolg dat wanneer het drukwerk geproduceerd is, je een bericht krijgt van de drukkerij dat de boorgaten door je teksten of beelden gaat. Tip: plaats altijd je boorgaten als stans (laag en kleur) over je document, zo kun je zien of alles goed of fout gaat.

Afstand tot snijrand

Zorg ervoor dat het boorgat niet te dicht op de snijrand zit. We raden aan om het hart van je boorgat minimaal bij kaartjes en labels op 8mm uit de snijrand te zetten en bij formulieren 80 tot 1200 grs op 10 mm, tot het hart. Zo weet je zeker dat we het netjes af kunnen werken!

Labels

Om je hangtags, bloemkaartjes en productkaartjes op te hangen boren we vaak een gat in het kaartje, maar het kan ook zo zijn dat ze gestanst worden. Als er een rillijn in komt dan kun je gelijktijdig ook de gaten mee stansen, let wel dat deze dan in het kaartje blijven zitten en je deze er moet uitduwen om het gat vrij te krijgen. Maar het bespaard wel boorkosten omdat het in dezelfde stans de rillijn en het boorgat gemaakt worden, en dat zit dan ook exact op dezelfde positie van de rillijn in het kaartje.

Label boorgaten