Hoe wordt papier gemaakt?

Een papiermachine is zo’n 100 meter lang en heeft een breedte van ca 6 tot 11 meter, met een snelheid van 60 kilometer per uur gaat de papierbaan door de machine en verloopt dan verschillende stadia. Wanneer je karton produceert kan zo’n machine 125 lang zijn omdat er verschillende lagen vochtig papier op elkaar geperst word. Door de meerder lagen is het drooggedeelte van een papiermachine langer.

Pulp

Het basis materiaal om papier te maken is pulp en het bestaat uit houtvezels en water. De houtvezels worden zo vermalen dat het een fijn stof wordt en na de toevoeging van water wordt het pulp, de verhouding van pulp met water is 1% papiervezel en 99 % water en afhankelijk van een te maken papiersoort kunnen er hulpstoffen worden toegevoegd zoals bij voorbeeld klei en krijt om MC (machine coated) te maken.

Het water dat gebruikt wordt is een belangrijk hulpmiddel het vermengt de houtvezel goed en dient ook als transportmiddel op de zeef. Dit water wordt mechanisch en biologisch gereinigd zodat het vaak schoner het milieu in gaat als toen het in de machine ging. De papierindustrie heeft het gebruik van water door verfijning van het productieproces gehalveerd. Hierdoor is de droogtijd vermindert en daardoor wordt er ook minder energie gebruikt.

Zeven

Na vermenging van de houtvezel met water wordt de Pulp op de zeef gespoten, je moet het zo zien dat deze zeef ronddraait en het water door de zeef ook wel doek, of ook wel gaas, genoemd loopt. De bedoeling is dat het water zo snel mogelijk uit de zeef loopt.  Dit moet natuurlijk zo gelijkmatig gebeuren men noemt dit blad vorming. De breedte van de zeef kan zo’n 40 meter lang zijn en door de richting wordt de looprichting van het papier bepaald. Aan het einde van de zeef is het papier al een groot gedeelte van het water kwijt en is er al een structuur van 20% vaste stof.

Persen en drogen

Na het zeven van het papier gaat de papierbaan de volgende fase in door de droog en perspartij, de papierbaan word langs grote walsen gebracht en hierdoor wordt er nog meer water uit het papier geperst en gedroogd, je moet het zien als een hele grote strijkbout.

Nabehandeling

Na het drogen en persen gaat men het papier na behandelen het is dan nog ruw en om dit gladder te maken voeren ze de papierbaan langs een aantal walsen die met grote kracht het papier nog gladder maken. Willen ze nu extra glad papier maken  dan worden er pigmenten toegevoegd (klei en krijt). De gecoate papier- of kartonbaan moet na het coaten opnieuw worden gedroogd (nadrogen). Bij Sizing (oppervlaktelijming) wordt het papier behandeld in een lijmpers. In de lijmpers wordt de oppervlakte van het papier van een laagje zetmeel, met of zonder papierhulpstoffen, voorzien.

Verwerken van de papierbaan

Als de papierbaan aan het einde is gekomen is het een grote papieren rol van 6 a 11 meter lang, niet echt handig om in een pers te hangen, dus deze wordt gesneden naar handzame rollen die toch wel 25 ton kunnen wegen. Deze rollen worden voor rotatiepersen gebruikt, ook kunnen de rollen naar plano vellen worden gesneden en automatisch ingepakt voor de planopersen.

Meer informatie over papier?

Wil je meer weten over de productie van papier of de verschillende soorten papier dat geproduceerd kan worden? Neem dan contact met ons op voor meer uitleg.