Contour aan drukwerk toevoegen?
ls je papier in een contour wilt laten snijden zijn er diverse machines om dit te produceren een HCA (Heidelberg Cilinder Automaat), Heidelberg degel, lasersnijden en snijplotter zijn een aantal machines die hiervoor gebruikt worden. Naast het contour snijden hebben we nog meer bewerkingen zoals slitten, rillen, pregen, stansen, laseren of snijplotten.
Slitten
Het half doorsnijden van een etiketvel tot de drager zodat je het etiket er makkelijk af kunt halen. Dit kan op verschillende manieren, op een Heidelberg cilinder maar niet altijd de beste keus vanwege de afstelbaarheid van de machine, maar op een Heidelberg Speedmaster kun je dit op de honderdste mm afstellen waardoor dit gemakkelijk gaat en je niet zomaar door de drager van het etiket gaat en dit is wel het geval bij een Heidelberg Cilinder of een Degel. Heb je een kleine oplage dan kun je beter gebruik maken van een snijplotter, geen stansmes/blik nodig en al te gebruiken vanaf oplage 1, maar bij grotere oplages niet echt rendabel.
Rillen
Het kneuzen van een vouwlijn bij zwaardere papiersoorten, als je zwaardere papiersoorten wilt gaan vouwen, moet je vooraf rillen om op de breuklijn een mooie vouw te krijgen. Aan een rillijn zit een hele wetenschap vooraf en het is aan de afwerker om de juiste keuze te maken om de vouw zo mooi mogelijk te erin te zetten. Rillen kan op verschillende manieren, de populairste manier bij folders is het gebruik maken van een Technifold die we op een vouwmachine monteren. Die kan gelijk rillen en vouwen in één gang, dit bespaard een doorgang op de HCA (Heidelberg cilinder automaat) dus ook in de kosten van het vouwwerk.
Pregen
Pregen (ook wel prägen of embossing genoemd) is een techniek waarbij reliëf in drukwerk wordt aangebracht. Een verfraaiing van je drukwerk, waardoor het drukwerk als het ware eruit komt. Een preeg komt tot stand door drukspanning, cliché en een contra vorm, het papier komt tussen het cliché en de contravorm die onder spanning in het papier word geperst. Je moet dus bedenken dat er extra kosten voor de cliché en contravorm bij de prijs komen. Dus als er in een offerte gesproken wordt dat het kaartjes gepreegd worden er niet vanzelf de kosten voor cliché en contravorm in deze prijs zitten, maar worden vaak apart vernoemd en zijn afhankelijk van de complexheid van de preegvorm.
Stansen
Stansen doe je met een stansmes en eventueel matrijs, die ervoor zorgt dat de tijd van instellen aanzienlijk ingekort word. Stansen is niets anders dan vormen uit het papier halen. Alles wat niet met de snijmachine kan worden gesneden wordt gestanst. Bij het gebruik van een stansmes worden de vormen uit het papier geperst met een stansmachine. Een stansvorm wordt gemaakt aan de hand van een stanstekening, die enkel uit lijnen bestaat. Zodra de stansvorm is vervaardigd, wordt deze op de stansmachine gemonteerd en dan wordt het papier onder druk door middel van een stansvorm en een tegendrukplaat uit het papier geperst. Een stansvorm dat is opgebouwd uit messen en/of rillijnen kan dus in één gang rillen en contour stansen.
Laseren
Om gedetailleerd contouren uit papier te halen gebruiken we laserstansen. Bij laserstansen moet elk contour worden gevolgd door de laser. Dus hoe meer vormen, hoe complexer deze zijn en des te meer tijd nodig is.
Een bijkomend voordeel is dat er bij laserstansen geen stansmes nodig is, een nadeel is dat het niet altijd snel is en bruine randjes kan geven door de warmte van de lasers. Ondanks de nadelen is het een zekerheid, dat dit in de toekomst meer toegepast gaat worden. Mede omdat er gepersonaliseerd gelaserd kan worden, zou het kunnen zijn dat elk vel een anders stans kan hebben.
Snijplotter
Bij een snijplotter is het al mogelijk om te stansen en of te slitten van oplage 1, dit is zeer geschikt in combinatie met digitaal drukken. Maar ook voor modellering te gebruiken, wil je een model voor een doosje, deurhanger, hoesjes en alles waar je maar een model van wilt hebben dan is snij plotten een uitkomst. Etiketten contour snijden of slitten tot de drager is iets wat een snij plotter als de beste kan. Dus kleine oplages stanswerk dan kies je voor een snijplotter.
Wilt u meer weten over contouren in drukwerk?
Zoals u ziet, zijn er verschillende mogelijkheden om contouren aan te brengen in drukwerk. Mocht u naderhand van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met ons,