Wat is spot UV?

SPOT HOOGGLANS UV-LAK EN 3D LAK

Spot UV Lak, wat het al zegt (spot) een gedeelte van je vel voorzien van een hoogglans lak.  Zo kun je beelden, teksten van bijvoorbeeld een omslag van je magazine eruit laten springen.  Spot UV-lak word in het algemeen aangebracht door middel van zeefdruk machine, maar er zijn ook drukpersen die een UV-lak toren hebben en die in 1 drukgang het spot UV-lak aan brengen.  Alleen voor 1 visitekaartjes zijn de opstartkosten te hoog bij een drukpers.   3D lak ook wel braillelak, reliëflak genoemd een lak die er op ligt, wil je een logo er echt uit je drukwerk laten komen maak dan gebruik van 3D lak.  Deze lak word digitaal aangebracht en door middel van speciale registertekens sluit de lak mooi aan op de logo, tekst of beeld.

AANLEVEREN;

Spot lak lever je aan in een spot lak kleur maar niet uit welke als het maar een andere kleur is als in je document, maar wil je het goed doen dan lever je het aan in een andere kleur en die noem je spot  kleur in je kleuren pallet.  Zo weet de drukker elke kleur hij moet gebruiken als spot Kleur.    Plaats en teken je spot lak nauwkeurig als je dit niet goed doet dan gaat de spot lak kieren en dat zie er echt niet mooi uit.

TIP

Spot UV-lak & 3D lak laat zicht het beste combineren met een matte ondergrond en een matte laminaat of deze nu krastvast is of een soft touch heeft de grootste contrast.  Een donkere achtergrond, donkerblauw of bijvoorbeeld zwart met daarop spotlak letters of vlakken is erg mooi.

Let op bij een omslag bij magazines en folders spot UV lak  in de rug plaatst heb je kans dat deze in de rug breekt. Dus probeer dit te vermijden.